Вже 10 років минулого з того часу, як в Україні виявили так званих іспанських слизняків (Arion lusitanicus). Шкідника вперше зафіксували на Західній Україні. Експерти вважають, що на Львівщину цей шкідник потрапив з Польщі — завезли разом з овочами. Теперішня погода із великою кількістю опадів та зростанням температури повітря створила ідеальні умови для життя та розвитку іспанських слиизняків в Україні, відтак їхня кількість щороку невпинно зростає.

Карта поширення іспанських слизняків в Україні, підготовлена UkrBIN : Ukrainian Biodiversity Information Network

NB: Походження цього шкідника невідоме. На думку науковців, цей шкідник походить з Португалії, Іспанії або Франції. Зараз іспанські конкістадори, як ще називають шкідників, зараз поширені по всій Європі та навіть у США. Експерти переконані, все через експорт салатів, зелені та капусти.

Середні розміри слизняка іспанського — 80-120 мм, але трапляються такі гіганти, які мають 150-200 мм. Забарвлення сильно варіюється, від темно коричневого чи бурого до яскраво оранжевого. З правого боку посередині мантії розташовується дихальний отвір. Зустріти їх можна більше в темну пору доби, або після дощу. Оскільки слизянки полюбляють надмірну вологість.  Виявити їх допомагає білувата речовина — слиз, який самки залишають на поверхні.

NB: Небезпека поширення цих слизняків у тому, що вони всеїдні: вони живляться не тільки рослинністю, а й тваринними рештками, екскременти і навіть представниками свого виду. У Польщі фіксували випадки, коли ці слизькі створіння нападали на гнізда птахів і з’їдали або робили каліками маленьких пташок. Британські науковці сповістили громадськість, що ці іспанські слизняки становлять загрозу для всієї екосистеми, і попросили допомогти їм вистежити нежданих гостей.

Науковці засвідчують, що ці слизняки не гребують харчуватися сільськогосподарськими культурами, і їм не шкодять ані протруйники, ані інші ЗЗР. Загалом вони пошкоджують близько 150 видів і різновидів культурних рослин. Як наслідок, падає якість продукції, знижується врожай.

Отак ці шкідники об’їдають рослини. На фото цукровий буряк. Фото: Анжела Кукуляк

NB: Крім зниження врожаю, слимаки погіршують товарні якості продукції, забруднюють її виділеннями. Пошкоджені овочі стають непридатними для зберігання — швидко гниють, а також сприяють зараженню їх різними хворобами.




У Національній мережі інформації з біорізноманіття (UkrBIN) почали активно обговорювати цю проблему. Вже кілька днів на Фейсбук-сторінці спільноти UkrBIN українці активно фіксують іспанських слимаків під хештегом #ЗупиниРудого.

Чіткої системи захисту від цих шкідників немає. Люди випробовують різні методи: як народні, так і агротехнічні та хімічні.

Найперше, знищення шкідників відбувається при пізньоосінньому або ранньовесняному обробітку ґрунту, адже для зимової сплячки і відкладання своїх яєць слимаки шукають різні поглиблення або щілини.

Наприкінці травня-на початку червня з яєць, що перезимували в ґрунті народжуються молоді слимаки, які розвиваються два місяці, досягають за цей час зрілого віку і починають розмножуватися.

Систематичний вилов і знищення слимаків на грядках, доріжках і під укриттями здатне лише дещо скоротити їх чисельність. Пишуть навіть, що ці слимаки люблять пиво. До прикладу, можна вкопувати в ґрунт невеликі ємності, що містять пиво, до якого слимаки небайдужі, і потім збирати їх.

Та найефективніше — це, звісно, природні вороги слимаків. Їх не так багато, але, до прикладу, хижі павуки, багатоніжки, туруни та жуки-стафіліни (хижаки) — всі вони становлять реальну загрозу цим молюскам. Люблять закусити молюсками жаби, вужі та ящірки, а з ссавців їх особливо полюбляють їжаки. Не гидують слимаками також свійські птахи.

В цілому, іспанський слимак на території України потребує ще вивчення та вироблення загальної стратегії боротьби.

За матеріалами Zik.ua

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram