Фермери епохи неоліту вже переробляли молоко корів, кіз і овець — археологи знайшли підтвердження

Редакція GrowHow.in.ua   2023-03-20
Фермери, які жили в період неоліту, виробляли молочні продукти з молока різних видів тварин: корів, овець і кіз. Це підтвердили аналізи відкладень із глиняних посудин, знайдених на території сучасного Куявсько-Поморського воєводства Польщі. Результати дослідження опубліковані в Royal Society Open Science. Їхніми авторами є науковці з Великої Британії та Польщі.

За словами доктора Гаррі Робсона з кафедри археології Британського університету Йорка, дослідження допомагає краще зрозуміти, як деякі з перших фермерів у Центральній Європі використовували молочні продукти. Він зазначив, що це перші чіткі докази наявності різноманітного молочного стада у період неоліту.

Попередні дослідження показували популярність молочних продуктів у цей період, але конкретних підтверджень цьому не було.

Досліджувані посудини знайшли під час рятувальних робіт у 2016 р. на околицях села Славенцінек у Польщі.  У шарі пізнього неоліту (бл. 3650–3100 років тому) знайдено не лише посуд, а й сліди невеликого поселення з чотирма будинками, криницями та похованнями.

Читайте також: За аналізом гною вчені виявили, що фермерство з’явилося значно раніше, аніж припускалося

На те, що у посуді містяться сліди від виробництва сиру або інших молочних продуктів, які вимагають бродіння молока, вказує частка білків, змінених під час процесу бродіння. Її можна визначити за допомогою аналізу послідовності білків.

— Нове дослідження білка показує, що цей стародавній осад дуже схожий на осад від сучасного виробництва сиру — він відрізняється від необробленого молока. Це доводить, що люди тоді виробляли сир або іншу форму молочної продукції з ферментованого молока, — зазначила провідна авторка дослідження Міранда Еванс з Департаменту археології Кембридзького університету.

Археологи отримують дедалі більше доказів того, що молоко споживали в Центральній Європі з початку неоліту. Раніше на керамічних посудинах, знайдених на території нинішньої Польщі та Угорщини, виявили частки жиру, характерного для молочних продуктів. Ще одним свідченням видового різноманіття молочних тварин у той період є знайдені на одній з археологічних пам’яток кістки корів, кіз і овець.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram