Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (FAO) та Організація економічного співробітництва і розвитку (OECD) представили спільні прогнози та напрямки змін на продовольчих ринках на поточне десятиліття.

Відповідно до цього довгострокового прогнозу, у найближчі роки буде поступове збільшення споживання зернових та олійних культур. При цього експерти прогнозують збільшення їх використання як у харчовій, так і у кормовій галузах.

Очікують, що до 2030 року у світі суттєво зросте виробництво зернових. Велику роль у цьому покладають на країни, що розвиваються. Прогнозують, що у них це відбудеться завдяки вдосконаленню сільськогосподарських технологій та практик.

NB: Експерти вважають, що у 2022 році зерно подешевшає, але до 2026 року ціни знову зростуть, наблизившись до нинішнього рівня. Далі, до 2030 року, очікують поступового зростання вартості зерна.

Згідно з прогнозом,  у наступні 10 років середня глобальна доступність продуктів харчування на одну людину зросте на 4%. Показника у трохи більше 3 000 ккал на добу вона досягне у 2030 році. Однак варто відзначити, що у країнах з низьким рівнем доходу дієта залишиться в основному незмінною. Споживання, за прогнозом, найбільше збільшать країни із середнім рівнем доходу.

У звіті підкреслили, що низький приріст виробництва тварин та краща ефективність кормів у країнах з високим рівнем доходу та деяких країнах з розвинутою економікою мають призвести до уповільнення зростання попиту на корми, порівняно з минулим десятиліттям. І навпаки у країнах з низьким та середнім рівнем доходів у найближче десятиліття спостерігатиметься значне зростання попиту на корми.