Вирощування бобових може давати не менший економічний ефект, аніж вирощування зернових, пише Pro-Consulting.

Бобові культури — це найважливіше джерело харчового білка для країн з населенням, що швидко зростає з азійських і близькосхідного регіонів. Разом з міграційними потоками попит на бобові поширюється по всій планеті, і Україна може вигідно взяти участь в задоволенні цього попиту.

Багато фермерів розуміють перспективність бобових культур, про що свідчать площі їх посівів, що розширюються. У 2018 році бобові вирощувалися на 565,2 тис. Га українських сільгоспугідь, що на 244,6 тис. Га або 76% більше, ніж було у 2016 році. Однак, майже всі ці гектари, а саме 431,4 тис. Га, зайняті горохом, тоді як інші види бобових все ще перебувають в категорії нішевих. Однією з таких культур є сочевиця. В Україні її вирощують на 25,8 тис. гектарів, а урожай в минулому році склав 19,5 тис. тонн. Це крапля в морі з урахуванням того, що обсяг світового ринку цього продукту у 2017 році був трохи менш як 3,5 млн тонн.




Україна цілком може повторити досвід Канади, яка за п’ятдесят років так розвинула вирощування сочевиці, що стала її найбільшим світовим експортером, поставляючи за кордон понад 2 млн тонн на рік. Ціни на сочевицю на міжнародному ринку можуть досягати і перевищувати $500/т за червону і $800/т за зелену, а рентабельність її виробництва в хороший рік доходити до 100%.

Вирощування сочевичі та бобових в цілому корисно і вигідно тому що:

  • Здатна рятувати землі від виснаження іншими культурами,
  • Сочевиця, як і всі бобові, здатна накопичувати в коренях азот, тому для неї не потрібно вносити в ґрунт азотні добрива,
  • Бобові не вибагливі до погодних умов, тому добре переносять весняні заморозки й літню спеку,
  • До того ж, у процесі росту сочевиця не накопичує шкідливі хімікати та радіонукліди.

Аби не пропустити найцікавішого, підписуйтесь на наш канал-Telegram