Планетарний злак втрачає у якості та поживних властивостях — це тривожна тенденція для світу.

Так, упродовж останнього десятиліття помітно знизилась якість рису — базового сільськогосподарського товару не тільки Азії, але й світу. На думку науковців, це спричинено інтенсифікацією виробництва і надмірним використанням пестицидів.

Дослідницьку роботу на цю тему провели пакистанські вчені, повідомляє The News International. Вони виявили, що рис став менш поживним, ніж раніше.

Традиційний рис зберігається роками на відкритих майданчиках, нові сорти не можна залишати під небом: вони не можуть протистояти вологості і помітно знижується якість крупи. Навіть запах традиційно виробленого на Індійському субконтиненті рису басматі (різновид рису з дрібними довгими зернами) змінився в гірший бік. Зате нині сучасні гібриди показують врожайність у двічі разів вищу, ніж кілька десятиліть тому.

На думку пакистанських науковців, варто зберігати місцеві, традиційні сорти, які більше підходять для конкретного клімату і ґрунту, незважаючи на меншу врожайність.